Március 14-vel kezdetét veszi az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, mely húsvét hétfőig, azaz április 10-ig tart majd.
Az ellenőrök többek között a tojás, a sonkafélék és a hidegkonyhai készítmények minőségét, valamint és az édesipari termékek forgalmazását vizsgálják majd.
Több évtizedes hagyománya van már a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseknek. A tavaszi akció célja, hogy a húsvéti ünnepek zavartalanul teljenek, és kizárólag biztonságos termékek kerüljenek a családok asztalára.
Az akciót a Nébih koordinálja, a végrehajtásában a hivatal, valamint a vármegyei kormányhivatalok szakemberei vesznek részt. Az ellenőrök élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyeket egyaránt felkeresnek, és kiemelten vizsgálják majd olyan jellegzetes termékkörök forgalmazását, mint a sonka, az étkezési tojás, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a borok és az alkoholos italok.
A Nébih laboratóriumaiba pácolt, füstölt és nyers sonkákat, hidegkonyhai készítményeket (például majonézt, tojást tartalmazó salátákat, sonkatekercseket), valamint tojásfestékeket ellenőriznek majd.