A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 mobilitási programban 2021-ben. Ennek keretében Olaszországban, Friuli-Venezia-Gulia tartományban nyílt arra lehetőség, hogy a projekt megvalósításában résztvevő ácsoport a helyszínen ismerhesse meg az olasz jó gyakorlatokat.
2022. május második hetében a duális szakképzés területén dolgozó kamarai munkatársai vettek részt szakmai tanulmányúton Olaszországban. A résztvevők a Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását, valamint a helyi termelők által kínált termékeket, nagy hagyománnyal bíró családi vállalkozások működését ismerhették meg.
A Marco Polo Európai Csoport együttműködésével megvalósított pályázat során a résztvevőknek lehetősége nyílt több területen, így a vendéglátás és turizmus, nevezetesen helyi termelők, tejgazdaság, lepárlóüzem, kézműves kávé- és csokoládésműhely, valamint a helyi termelői piachálózat működésének megismerésére.
A magas szintű programok összeállítása a Marco Polo G.E.I.E. programfelelőse, Barbara Bandiziol készítette elő, aki minden kérdés esetén készséggel állt a résztvevő szakemberek rendelkezésére. Külön figyelmet fordított arra, hogy az elméleti részek mellett gyakorlati képzést is szerezhessenek a program résztvevői, akár a termékek előllításáról, forgalmazásáról, marketingfogásokról, trendekről vagy konyhai együttműködésről, akár új technológiai innovációról volt szó.
- nap: A velencei Cicchetteria
A szakmai tanulmányút első állomása Velence volt, ahol egy „Cicchetteria”-ban a velencei cicchetti-t kóstoltuk meg. De mi is az a cicchetti?
A latin ciccus szóból ered, amely kis mennyiséget jelent, és tulajdonképpen tényleg apró falatkákról beszélünk. A kenyérszelet alkotta falatkák tetejére felvágottak vagy tőkehal kerül: kizárólag helyi termékek, a tengerparton vagy a lagúnában fogott halak, hagyományos receptek szerint elkészítve.
Ezen kívül látogatást tettünk a helyi zöldség-gyümölcs- és halpiacra is, ahol a helyi lakosok és az itt működő éttermek szerzik be a termékeket, alapanyagokat.
- nap: „Zoff Formaggi” farm Cormonsban és a “Campagna Amica” termelői piac hálózat
Második napon Cormons városába utaztunk, ahol meglátogattuk a “Zoff Formaggi” farmot, ahol a nyerstejes sajt előállítását és feldolgozását ismerhettük meg. A farm egyedisége abból fakad, hogy négy generáció óta nevelik a Pezzata Rossa fajtához tartozó teheneket. Valamennyi állat a farmon született és nőtt fel, az állatjólét tiszteletben tartása mellett, gyógyszerek és vegyszerek használata nélkül.
A cég teljes mértékben bio minősítéssel rendelkezik, a szántóföldektől az állattenyésztésen át a sajtkészítésig.
Ezt követően Udinében, a városközpontban található „Campagna Amica” piacra látogattunk. A piac közel 600 négyzetméteren 25 helyi termelőnek ad otthont, akik helyben mutatják be és közvetlenül a fogyasztóknak adják el termékeiket.
A piac egyébként nem csak egy vásár, a gasztronómiához kapcsolódó rendezvényeknek, kóstolóknak, továbbá workshopoknak ad otthont hétről hétre.
Este Aquileia településen az immár 40 éve családi vállalkozásban működtetett “La Colombara” étteremben vacsoráztunk, ahol a tipikus Fruili vacsorát és annak elkészítését ismerhettük meg. A "La Colombara" étterem nevében egy középkori utalást hordoz (1721-ben Giandomenico Bertoli leírása alapján), amely akkoriban egy nagy házat jelölt, amelynek legmagasabb pontja ideális otthont kínált a galambok számára.
- nap: Betekintés a kézműves sonkakészítésbe és a több mint száz éve működő Ceschia Lepárlóüzem megsimerése
A harmadik napon tanulmányutunkat San Daniele del Friuli kisvárosában folytattuk. A település klímája egészen egyedi: az Adriai-tenger felől fújó szél sós párát hoz, amely keveredik a Júliai-Alpok felől érkező tiszta, száraz és hűvös levegővel, ez a speciális légkör hozza létre a San Danielé-i szárított nyers sonka különleges ízvilágát. A kézműves technikával készülő helyi termék világhírt hozott a városnak, az egyedi ízvilágot a Bagatto kézműves sonkagyárban kóstolhattuk meg.
A Bagatto család nagymúltú hagyománnyal rendelkezik, de büszkék arra is, hogy a környék egyik legkisebb sonkagyára. Mégpedig azért, mert a mai napig egyenként készítik el sonkákat, ugyanazzal a kézügyességgel és szenvedéllyel, mellyel Rino Bagatto, a San Daniele Prosciutto Konzorcium egyik alapítója, amikor létrehozta az immáron harmadik generációs kézműves vállalkozást.
Ezután egy újabb nagy múltú kézműves vállalkozás működésébe nyertünk betekintést: a Nimisben több mint száz éves hagyományokkal büszkélkedő Ceschia Lepárlóüzem működésébe. Különlegesség, hogy a grappát a mai napig az 1886-os receptúra szerint készítik. A lepárlóüzem egyébként 2017-ben egy magas szintű felújításon ment keresztül, így a történelem és az innováció tökéletes ötvözete a lepárlás nagy hagyománya mellett.
- nap: Mosaico Cukrászat Aquileiában és a COCAMBO világ
Szakmai tanulmányutunk egy páratlan történelmi jelenőséggel bíró városban, Aquileiában folytatódott, mely a Római Birodalom egyik legnagyobb városa és kikötője volt. A település központjában található ásatási terület és a patriarchális bazilika 1998 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.
Aquileia nem csak a történelméről hires: itt működik a Mosaico Cukrászat és nemzeti szinten is elismert COCAMBO vállalkozás, mindkettőt személyesen ismerhettük meg.
Mi is az a COCAMBO? Egy különleges és élő példa arra, hogy a kutatás és a képzés gondos marketingtervvel kombinálva hogyan képes egy kicsi és szerény üzletet nemzeti szinten abszolút kiválóságú vállalkozássá alakítani.
A vállalkozás vezetője, Piero Zerbin nem csak a kávé és csokoádékészítés rejtelmeibe avatott be minket, de a fenntarthatóság és körkörös gazdaság mikéntjébe is betekintést adott. Az olasz konyhaművészet rejtelmeibe Betta séf avatott be minket egy látványkonyhai főzéssel, az idényzöldségek (paradicsom, padlizsán) felhasználásával.
- nap Az egyedülálló Tomadini üzlet Cormonsban
Utolsó napunkon ismét visszatértünk Cormonsba, ezúttal egy egyedülálló élelmiszerüzletet, az “Alimentari Tomadini” üzletet néztük meg. Az Alimentari Tomadin az 1980-as években alakult, miután Marisa Tomadin átvette a Cooperativa Agraria di Cormons élelmiszerboltját, és több mint harminc éve szenvedélyesen és lelkesen népszerűsíti a Collio tipikus termékeit, valamint a regionális és nemzeti gasztronómiai kiválóságokat.
Az üzlet tulajdonosa, Leila asszony látott minket vendégül egy könnyű, ám tipikus helyi ebédkóstolóval, melyeket a Friuli terület jellegzetes, kiváló termékeiből válogatott össze.
A szakmai tanulmányút során rengeteg elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtunk minden területen, legyen szó az olasz konyhaművészetről, a hagyományőrzésről, az innovatív gondolkodásról és a fenntarthatóságról egyaránt, miközben megismertük a turizmus-vendéglátás olasz jó gyakorlatait, példaértékű tapasztalatokkal gazdagodtunk. Akár gasztronómia, akár a jövő utánpótlása a kérdés: olyan élményekkel gazdagodtunk, melyeket a hétköznapjainkba és a munkánkba is átültethetünk.