A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte a döntéshozók felé az élelmiszer ágazatban az árstopos termékek lehető leghamarabbi, vagy az április végi határidő lejártával történő kivezetését.
Az MKIK egyetért Nagy Márton miniszter úr véleményével, miszerint az árstopok a hirtelen jött áremelkedést megfelelően kezelték, ezáltal számos családon segítettek, de mára betöltötték szerepüket, és immár egyre drágább a fenntartásuk. Az élelmiszer ágazatban az árstopok egyre inkább fenntarthatatlanná váltak, tekintettel arra, hogy mára már egyre elviselhetetlenebb terhet ró az ágazatra és egyre zavaróbb a szabadpiaci működés tekintetében. Ennek egyik következménye, hogy a folyamatos termelői áremelkedések közepette az árstopos termékek értékesítése növekvő veszteségekkel párosul, egyre nagyobb lesz a szakadék a termék mostani és a lehetséges piaci ára között. Az MKIK által azonosított vélemény a 2023. január 12-étől hatályos Korm.rendelet hatásairól:
A hazai kiskereskedelmi vállalkozások tartalékai korlátosak, amiből a veszteséges értékesítést tovább tudnák finanszírozni, halmozott veszteségeket görgetnek maguk előtt. A fent felsorolt tapasztalatok is jól mutatják, hogy az ágazat szereplői erőforrásaik keretein túlnyúló ideig viselték az árstopok terheit, ezért megérett a helyzet az azonnali megszűntetésre, illetve az április végi határidő lejáratával történő kivezetésre. Mindezt úgy, hogy természetesen a magyar családok élelmiszer ellátásának maximális biztosításának figyelembevételével kellene megvalósítani.
|
Parragh László: az árstop már betöltötte a szerepét – ATV A kormánynak lassan meg kell terveznie az árstopok kivezetését - erről nemrég beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kormány azonban egyelőre elkötelezettnek látszik abban, hogy legalább április 30-ig fenntartsa a hatósági árakat az élelmiszerek esetében. A helyzetet Parragh Lászlóval értékeljük, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. |